Old Becomes New Again: Blackburn Blvd.

Overview

 

The design objective was to update an existing estate – the owners’ childhood home – to suit the taste and lifestyle of her new young family. Though located on a large site in an established residential neighbourhood, the existing two storey, 3800 SF home, was about 30 years old, with outdated interiors and a poor use of space. The home required a renovation to suit the family’s modern aesthetic and lifestyle.

The proposal exploits the best features of the site, notably the conservation land at the rear yard, by opening up the house and blending exterior and interior through the use of light and materiality. The two major design moves are the relocated stairs to enlarge the entrance foyer and flow of space, and the creation of a large double storey space to bring light in to the homes’ main gathering space.The resulting space is bright and airy, with unique design features and an open plan that suits the family’s modern lifestyle.

The entrance of the home has an oversized walnut door, with a custom limestone surround. Entering the home, guests are welcomed by a bright, spacious foyer which is anchored by a double-sided fireplace. On the opposite side of the fireplace are the homes main gathering spaces – a living room, dining room, and kitchen. The three spaces are brightly lit by a wall of glass – European Tilt & Turn windows with modern black frames – which overlook the conservation land at the rear. The fireplace, which can be enjoyed from any room on the main floor, is clad in black marble on the foyer side, and a two-story statuario marble and walnut paneled feature wall on the dining room side.

The custom kitchen features rich walnut wood cabinetry, contrasted by crisp white quartz countertops and a backpainted glass backsplash. The kitchen is outfitted with a subzero fridge, wolf range, a wolf wall oven, and a paneled dishwasher. A spacious pantry off the kitchen includes a beverage fridge and a wine fridge, in addition to plenty of storage space.

Beyond the custom glass wall in the family room is an open riser oak staircase, with glass guards and a wood handrail. Upstairs, a large landing provide a space to be used by the girls for reading and relaxing – along with 4 bedrooms, and 3 updated bathrooms.

Additional features of the home include:

  • Solid Walnut Veneer Interior Doors with European lever sets
  • Site finished hardwood floors
  • Solid wood trim

The clients design aesthetic is contemporary and warm, with a touch of mid-century modern. *At the time these photos were taken, the clients had only just moved in. Since then, they have continued to furnish the home in the mid-century style, adding art and items collected from their travels in order to make their house a home.